pekmez, džem, zimnica
-
- pripravnica
- Posts: 307
- Joined: 23 Jan 2011, 12:55
pekmez, džem, zimnica
sprema tko od vas zimnicu ili razne pekmeze?
mene ove godine to zanima, pošto je sezona marelica, planiram neki džem od marelici složiti.
trenutno pretražujem recepte, ako tko imam kakav - slobodno stavi.
isto me zanimaju one sitne koje čine bolji okus.
mene ove godine to zanima, pošto je sezona marelica, planiram neki džem od marelici složiti.
trenutno pretražujem recepte, ako tko imam kakav - slobodno stavi.
isto me zanimaju one sitne koje čine bolji okus.
- la pittura
- penzionerka
- Posts: 5394
- Joined: 16 Feb 2011, 11:16
- Location: inspiracija
Re: pekmez, džem, zimnica
ja ne spremam al mi mater pravi neki od sljiva sto u bosni zovu bestilj nema boljeg, a volim i od drenjina i od sipurka al ti sad nikako ne mogu reci recept pa cim budem u stanju eto mene
led, 'lad i di-s'-cipli-na gradele
- hellen_stewart
- najpoželjnija forumašica
- Posts: 15819
- Joined: 31 Jan 2008, 11:36
- Location: Iza sedam gora,iza sedam mora...
Re: pekmez, džem, zimnica
samo maline i višnje sam napravila pa ukoliko te zanima napisat ću recept
Mi nekog ljubimo ne zato sto sto tu ljubav zasluzuje potpunije i iskljucivije nego iko drugi,nego sto smo mi na tu licnost prosuli jedno svoje sunce koje ga je ozarilo i izdvojilo od sveg drugog naokolo na zemlji...
-
- pripravnica
- Posts: 307
- Joined: 23 Jan 2011, 12:55
Re: pekmez, džem, zimnica
može. samo što više nije baš sezona višnja i malina, tj. nisam ih nigdje vidjela na placu.
danas idem po marelice i mislim ih spremati na ovaj recept http://www.coolinarika.com/recept/718914/" onclick="window.open(this.href);return false; , jedino neću staviti toliko šećera, mislim da nema potrebe, same marelice su slatke.
probat ću i ovaj http://www.coolinarika.com/recept/pekme ... ga-grejpa/" onclick="window.open(this.href);return false; , čini mi se zanimljiv.
danas idem po marelice i mislim ih spremati na ovaj recept http://www.coolinarika.com/recept/718914/" onclick="window.open(this.href);return false; , jedino neću staviti toliko šećera, mislim da nema potrebe, same marelice su slatke.
probat ću i ovaj http://www.coolinarika.com/recept/pekme ... ga-grejpa/" onclick="window.open(this.href);return false; , čini mi se zanimljiv.
- inula
- pripravnica
- Posts: 387
- Joined: 18 Apr 2011, 12:51
Re: pekmez, džem, zimnica
prvi put ovog leta asistirala mami u pripremi raznoraznih specija za zimu.. krajnje je vreme da naucim sama zimnicu da pripremam..dok jos imam od koga..
dzem..pekmez..pindzur..kompot..
fora je jesti sve domace..
dzem..pekmez..pindzur..kompot..
fora je jesti sve domace..
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
inula wrote:pindzur
Hajd, koja teta će mi da to pripravi? Vraćanje, naravno, u naturi.
-
- pripravnica
- Posts: 307
- Joined: 23 Jan 2011, 12:55
Re: pekmez, džem, zimnica
@ vox
totalno si off, svoje seksualne iluzije nadoknađuj negdje drugdje. :P
ontopic: spremila sam i pekmez od šljiva, sve staklenke sam već podijelila, sutra idem u nabavku po još bistrica.
totalno si off, svoje seksualne iluzije nadoknađuj negdje drugdje. :P
ontopic: spremila sam i pekmez od šljiva, sve staklenke sam već podijelila, sutra idem u nabavku po još bistrica.
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
@ Iz: Ali, ja sam uvijek off. Ali, nekaj si profulala. Nemam seksualnih iluzija nikakvih, čekam da se neka ponudi da
mi to gratis udijeli. Ilitiga, sažali nad jadnom i gladnom djevojčicom. Sa žigicama, ako treba (duvan ću za tu prigodu sakriti).
mi to gratis udijeli. Ilitiga, sažali nad jadnom i gladnom djevojčicom. Sa žigicama, ako treba (duvan ću za tu prigodu sakriti).
-
- pripravnica
- Posts: 307
- Joined: 23 Jan 2011, 12:55
Re: pekmez, džem, zimnica
ne shvatam te.
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
One koje žele će shvatiti, one koje ne znaju upoznat će.
Šalim se. Ma, interna to je, interna. Već ću nekako zažicat.
Šalim se. Ma, interna to je, interna. Već ću nekako zažicat.
-
- pripravnica
- Posts: 307
- Joined: 23 Jan 2011, 12:55
Re: pekmez, džem, zimnica
pa nisam znala da ovaj forum ima i "interno".
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
Forum nema interne, barem koliko znam, dok uživo susreti imaju anegdote.
- laura
- levo smetalo
- Posts: 11687
- Joined: 08 Aug 2010, 22:50
- Location: otišla iz dalmacije
Re: pekmez, džem, zimnica
a sta je to?Vox Feminae wrote:inula wrote:pindzur
Hajd, koja teta će mi da to pripravi? Vraćanje, naravno, u naturi.
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
Šta je natura ili?
- laura
- levo smetalo
- Posts: 11687
- Joined: 08 Aug 2010, 22:50
- Location: otišla iz dalmacije
Re: pekmez, džem, zimnica
i pitala sam se sta ces odgovoritiVox Feminae wrote:Šta je natura ili?
dakle ne natura , nego ono prvo
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- laura
- levo smetalo
- Posts: 11687
- Joined: 08 Aug 2010, 22:50
- Location: otišla iz dalmacije
Re: pekmez, džem, zimnica
sada znam da je crvene boje, solidno za pocetak
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
- inula
- pripravnica
- Posts: 387
- Joined: 18 Apr 2011, 12:51
Re: pekmez, džem, zimnica
pindzur je jestivo slicno ajvaru, s tom razlikom sto se u pindzur stavlja plavi patlidzan i drugi dodaci, koje u ovom trenutku ne bih otkrivala, zbog neocekivanog saznanja da sam jedna od retkih koja ume da ga pripremi, i tu vestinu mozda nekada u buducnosti iskoristi i upotrebi za manipulisanje i uslovljanje pojedinih zena..
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
Dogovorit ćemo se.
Hajd, da vidimo, jel ima koja da radi neko superelektrično jelo/dodatak s kojim prodajem sve svoje crne knjižice i obvezujem se
na vječnu ljubav? Neko koje baca i najtvrđe orase na koljena za vašim umijećem?
P.s. Laura, nabavila sam orah za degustaciju.
- laura
- levo smetalo
- Posts: 11687
- Joined: 08 Aug 2010, 22:50
- Location: otišla iz dalmacije
Re: pekmez, džem, zimnica
( ostavi koju kap dok se uspijemo vidjeti )Vox Feminae wrote: Laura, nabavila sam orah za degustaciju.
40 godina života je starost za mlade, a 50 godina života je mladost za stare. (Victor Hugo)
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
Dogovoreno.
- hellen_stewart
- najpoželjnija forumašica
- Posts: 15819
- Joined: 31 Jan 2008, 11:36
- Location: Iza sedam gora,iza sedam mora...
Re: pekmez, džem, zimnica
pa ljudi moji gdje sve ova mala neće ponuditi "u naturi"
Mi nekog ljubimo ne zato sto sto tu ljubav zasluzuje potpunije i iskljucivije nego iko drugi,nego sto smo mi na tu licnost prosuli jedno svoje sunce koje ga je ozarilo i izdvojilo od sveg drugog naokolo na zemlji...
-
- penzionerka
- Posts: 4493
- Joined: 16 Feb 2010, 20:08
Re: pekmez, džem, zimnica
Draga moja teta.
- la pittura
- penzionerka
- Posts: 5394
- Joined: 16 Feb 2011, 11:16
- Location: inspiracija
Re: pekmez, džem, zimnica
od sljiva pekmez, zovu ga i bestilj
sljive otvoris na pola izbacis kosticu, ne meljes. slazes u tecu iliti serpu, malo dublju, red sljiva, pa pospes cukrom onako iz ruke i po zelji. pa opet red sljiva, pa cukar.tako dok ne potrosis sljive. ne sipas vode ni malo. onda to gurnes u rernu koja je dobro zagrijana, ali onda smanjis jer vatra ne smije biti prejaka da pekmez ne zagori, a sklon je tome.
ostavis 2, 3 sata da se kuha i povremeno promijesas lagano. kad prodjes kasikom kroz masu a ona se ne zatvori odmah nego ima trag da se vidi dno znaci da je gotovo. izvadis van, u toplu rernu stavis ciste tegle da ti se ugriju.
e onda u tu masu sipas rum po zelji i ukusu. ne prije jer ce rum ispariti.
potom sipas pekmez u tople tegle i sve vratis u toplu rernu, koju ugasis, dok se ne uhvati korica na povrsini. naravno ne zatvaras tegle. to moze ostati i preko noci i ohladiti se skupa sa rernom.
sljive otvoris na pola izbacis kosticu, ne meljes. slazes u tecu iliti serpu, malo dublju, red sljiva, pa pospes cukrom onako iz ruke i po zelji. pa opet red sljiva, pa cukar.tako dok ne potrosis sljive. ne sipas vode ni malo. onda to gurnes u rernu koja je dobro zagrijana, ali onda smanjis jer vatra ne smije biti prejaka da pekmez ne zagori, a sklon je tome.
ostavis 2, 3 sata da se kuha i povremeno promijesas lagano. kad prodjes kasikom kroz masu a ona se ne zatvori odmah nego ima trag da se vidi dno znaci da je gotovo. izvadis van, u toplu rernu stavis ciste tegle da ti se ugriju.
e onda u tu masu sipas rum po zelji i ukusu. ne prije jer ce rum ispariti.
potom sipas pekmez u tople tegle i sve vratis u toplu rernu, koju ugasis, dok se ne uhvati korica na povrsini. naravno ne zatvaras tegle. to moze ostati i preko noci i ohladiti se skupa sa rernom.
led, 'lad i di-s'-cipli-na gradele
- djurdja
- trabl babl
- Posts: 9047
- Joined: 17 Sep 2010, 10:01
- Location: virtuala
Re: pekmez, džem, zimnica
prije jedno desetak godina imala sam napadaj, pa sam se upustila u avanturu kuhanja pekmeza od sljiva. uglavnom radila sam to na šparetu u velikoj rajngli (onoj u kojoj se nekad iskuhavao veš) i receptura je ista kao kod LP, samo se ja eto nisam sjetila pečnice (čim sam te vidla odma sam te spazila LP i skontala na prvu da si ti jedno pametno žensko ).. no uglavnom, kad je to počelo krčkati, pa ja počela miješati, a ne mozeš stati jer to ak se ne mješa šprica ko ludo, a špricalo je ovak i onak... pa tako sat, dva, tri kajjaznam.. ne da sam zasvinjila kuhinju, sebe, i sve oko sebe ...a postoji tak jednostavan recept - odeš u dućan i kupiš i amen
Mogu se oduprijeti svemu osim iskusenju