Hrvatska

Ljubomir i Tomislav

- Naravno da planiramo vjenčanje jer mi se volimo i želimo ozakoniti svoju vezu, ali ne pod ovakvim uvjetima kakve nam nudi Baukov zakon. Stat ćemo pred matičara ali tek kad u Republici Hrvatskoj bude postignuta potpuna ravnopravnost.

- Ako naši straight prijatelji svoj odnos reguliraju Obiteljskim zakonom za koje je nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih, a nas se trpa pod Ministarstvo uprave i nude nam se ograničenja poput zabrane posvajanja onda jednakosti nema – govore nam, gotovo u glas, Ljubomir Mateljan (31) i njegov dečko Tomislav Ladišić (23) koje smo posjetili u njihovom splitskom domu da provjerimo kako reagiraju na Zakon o životnom partnerstvu o kojem traje javna rasprava ali i o svim proteklim događanjima vezanim uz referendum o braku.

Obojica vjeruju kako je riječ o malom napretku, ali nikako o pobjedi gay zajednice jer iako su pripadnici ove manjinske skupine porezni obveznici koji uredno ispunjavaju sve svoje dužnosti prema državi, ona ih je još jednom iznevjerila, uključujući i Vladu i Sabor i Ustavni sud, kažu.

- Vlada nam je ovim Zakonom poručila «Vi ste nešto drugo» što je zapravo slično poruci Željke Markić umjesto da su samo preuzeli gotova i potpuna rješenja poput onih u katoličkoj Španjolskoj i drugim zemljama gdje se i istospolna zajednica može zvati brak i gdje takvi parovi mogu usvajati djecu zbog čega se u konačnici nije dogodila nikakva najezda skakavaca – kazao nam je Tom, inače rođeni Zagrepčanin koji se doselio u Split zbog studija na Umjetničkoj akademiji.

- Vjerujem da mnogi gay parovi pozdravljaju ovaj Zakon jer ih je društvo uspjelo uvjeriti da su «ipak drugačiji», nekima će on dobro doći da reguliraju imovinsko-pravne odnose, neki od njih već imaju i djecu u okviru svojih zajednica tako da mogu razumijeti da ga oni prihvaćaju ali mi smo odlučili da želimo potpunu jednakost i zato ćemo pričekati s matičarem – zaključuje, pak, Ljubo dodajući kako je nakon ovog referenduma shvatio da živi u fašistoidnom društvu u kojem zapravo nikome ne bi preporučio da odgaja djecu, a kamoli gay parovima, no činjenica je da takva djeca već postoje i trebaju zakonsku zaštitu.

U novi napad na njihovu zaštitu kao i na druga prava koja se predviđaju Baukovim zakonom krenula je ovih dana Željka Markić više ne skrivajući svoje prave namjere. Kako doživljavaju njezinu inicijativu, upitali smo ih.

- «U ime obitelji» nisu zaštitili ništa, ali su zato jako podgrijali homofobiju i pokrenuli novi val nasilja prema LGBT zajednici. Za vrijeme trajanja kampanje, prije 10-ak dana, na splitskoj Brodarici brutalno su pretučene dvije maloljetne djevojke od 16 i 17 godina jer ih je skupina od desetak vršnjaka «identificirala» kao lezbijski par.

- Pretučene djevojke su se javile nama u udrugu Rišpet, a mi smo im objasnili koje opcije imaju i pružili im uslugu profesionalnog psihološkog savjetovanja. One su na kraju odustale od prijave zločina iz mržnje zbog straha od članova obitelji i nepovjerenja u sustav – ispričao nam je Ljubo, a Tom je tome dodao kako se boji da će kampanja Željke Markić imati ozbiljnih posljedica na psihičko stanje dijela mladih pripadnika LGBT zajednice koji su proteklih tjedana morali slušati svakakve grozne konstrukte o tome tko su oni.

Zbog toga planiraju uskoro otvoriti socio-psihološko savjetovalište u udruzi Rišpet kako bi gay osobe ali i njihovi roditelji mogli dobiti pomoć i podršku.

Važno je da steknu osjećaj kako nisu usamljeni u svojoj situaciji, kažu, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih se i održavaju povorke ponosa, a ne da bi se «pokazivale gole guzice» kako ih se često optužuje.

- Mi nećemo nigdje bježati iz Hrvatske, to je i naša država koju volimo, iako ona možda ne voli nas, ali stvari će se promijeniti i mi ćemo sklopiti brak – poručuje Ljubomir. A o kakvom vjenčanju sanjare, zanimalo nas je.

- Pa želimo intimno vjenčanje s obitelji i užim krugom prijatelja – otkrio nam je.

Njih dvojica već neko vrijem žive zajedno, a umjesto djeteta za sada su udomili samo kujicu mješanku Walk, i po mnogočemu su tipična obitelj.

- Tom studira, brine se o našem budžetu, kuha i čisti, a ja zarađujem i zadužen sam za zabavu – u šali nam kaže Ljubo, inače dizajner vizualnih komunikacija koji kod svog zaručnika najviše cijeni njegovu dobrotu. Kao anđeo je, zaključuje.

- Ljubo je nepredvidljiv što je zabavno i zanimljivo, uz njega se osjećam potpuno, savršeno funkcioniramo kao obitelj i u poslu se super nadopunjujemo jer smo sličnih struka – otkrio nam je, pak, Tomislav.
Iako su se zaručili proteklog ljeta, nažalost još će morati na neko vrijeme odgoditi svoje snove o braku, ali njihov aktivizam se nastavlja.

- Država je ovim Zakonom o životnom partnerstvu napokon priznala da postojimo, ali daleko je to od onoga čemu težimo, a to je potpuna jednakost – zaključili su naši sugovornici.

 

Djeca lako prihvaćaju gay ljude

- U Hrvatskoj se nažalost ništa ne radi na edukaciji mladih po pitanju LGBT osoba, iz škola se želi izbaciti Zdravstveni odgoj, a u nastavi vjeronauka se podučava homofobija. Poznato je da se nitko ne rađa kao homofob, mržnja se uči.

- Kad bi postojao drukčiji odgoj, kad bi postojalo samo malo dobre volje, ovih problema ne bi bilo. Evo, na primjer, mi smo proteklu Novu godinu proveli s mladim parom koji ima dvoje djece i prije nego smo došli upitali smo ih smijemo li se poljubiti ispred njihovih sinova.

- Oni su nam dali dopuštenje ali uz uvjet da im, ukoliko djeca budu imala ikakvih pitanja, sami ponudimo odgovore. Nakon našeg poljupca jedan od dječaka nas je upitao zašto smo se poljubili. Ja sam mu kazao «kao što se tvoji mama i tata vole, tako se mogu voljeti i dva muškarca». On je samo potvrdno kimnuo glavom, rekao «a ha» i problem je bio riješen. Stvari su zapravo vrlo jednostavne, ako tako želimo – poručio je Ljubomir Mateljan.

 

Preneseno sa Slobodne Dalmacije

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2640
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2147
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2503
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7022
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4847
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4765
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1742
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2464
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2377
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6467
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3314
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4177
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a