Hrvatska

qsport-weekend

Stigla nam je sportska poslastica za LGBTIQ narod  - već tradicionalni QueerSport Weekend, koji će se održati 13.-15.11.2015. u Zagrebu. Iz godine u godinu događaj raste, sve je više aktivnosti, gostiju/šći izvan Hrvatske.  Ove godine dolazi preko 30 gošći i gostiju iz Sarajeva, Beograda i Novog Sada. Događaj organizira qSPORT iz Zagreba, koji za cilj ima promociju sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe te stvaranje sigurnih prostora. Osim organiziranja samih treninga, udruga se zalaže za sport bez diskriminacije i za poštivanje ljudskih prava unutar sportske arene.

Ove godine se priprema buket različitih sportskih aktivnosti: badminton, plivanje, plesni tečaj (ples u paru),  sustav samoobrane Krav Maga, ženska košarka i nogomet te šetnja po Medvednici. Tu je i panel rasprava o LGBTIQ sportu te u subotu navečer Queer Sport Party sa zabavnim igrama. Mješavina sporta, zabave i aktivizma! Cilj je druženje, razmjena iskustva, upoznavanje, rekreacija i smijeh. Dakle, vikend koji uljepšava dolazak zime i inspirira vas da se pomaknete iz fotelje.

QueerSport Weekend otvaraju plesni koraci! Vikend počinje besplatnim uvodnim satom u plesni tečaj gdje cure vode cure, a dečki slijede dečke! U petak u 18.30h dođite naučiti osnovne korake plesova kao što su cha cha cha, valcer, tango... Garantirano ćete se zaraziti plesom u kojem vi birate tko vodi, a tko prati. Možete doći sami ili u paru.

Iduće subotnje jutro započet će s već tradicionalnim brunchem. Okupljanje je u  10.30h u LGBT centru (Petrinjska 27) gdje će vas dočekati doručak koji spremaju marljive ruke qSPORTa. Uz fini zalogaj, kavu i jutarnje druženje stići ćete do prezentacija LGBTIQ sportskih aktivnosti i panela koji počinju na istom mjestu u 11h. Dođite na upoznavanje gostiju/šći iz inozemstva jer ćemo pričati o iskustvima u LGBTI/queer sportu, koje su sličnosti, a koje razlike u regiji, zašto su potrebni sportovi za LGBTIQ osobe, o turnirima, diskriminaciji unutar sporta te o aktivizmu unutar LGBTI/queer sporta.  Prilika je to da se Beograd, Sarajevo, Zagreb povežu i pričaju o inicijativama i sportovima. Zagreb će predstaviti plivanje, badminton, ples za sve, biciqlu, prirodu i društvo, žensku košarku, ženski nogomet, Krav Magu te Kvir kolektiv, dok iz Sarajeva dolazi qSPORT Sarajevo, a iz Beograda FemSlam.

Naravno, neće sve ostati na teoriji.  Mini turnir u badmintonu počinje u subotu u 16h na Velesajmu.  Bez obzira na iskustvo, dođite probati kakav vam je servis i koliko možete skakati po terenu. Strpljivi trener će vas nadahnuti i namamiti da se bacite na buduće treniranje.

U 16h u subotu kreće i sportska poslastica – turnir u ženskoj košarci.  Timovi iz Beograda, Zagreba i Sarajeva će pokazati kako barataju loptom na terenu. Već je napeto! Tko će pobijediti? Dođite navijati. Napominjemo da su zbog velikog broja prijavljenih sudionica prijave su za košarku zatvorene.

Nakon razigravanja, čeka vas sport i glazba! Za opuštanje mišića priprema se Queer Sport Party u subotu od 21 do 02h u Coolturi (Sublink, Teslina 12)! Noge i ruke razgibajte na plesnom podiju uz DJ Gorãoa koji hitoidno žari i pali po LGBTIQ partyjima u Portugalu.

qsport-party

Na drugom flooru testirajte opću, pop i trash kulturu iz svijeta sporta i zabave s LGBTIQ predznakom na kvizu koji počinje u 22h. Nakon toga slijede zabavne nagradnjače, dođite provjeriti imate li sreće u kartama ili ljubavi.

U nedjelju ujutro ćete doći k sebi uz laganu šetnju po šumama i gorama Medvednice koja počinje u 11h. Prirodno druženje i izvještaji s prošle noći na repertoaru.

Kako je nedjelja dan za najvažniju stvar na svijetu, dođite na ženski turnir u nogometu u 11.30h. Sestrinski će loptu driblati timovi iz Beograda i Zagreba. Prijave su za nogomet su nažalost već zatvorene.

Ako su vam draži individualni sportovi, dođite na redoviti plivački trening kojeg qSPORT održava svake nedjelje u 12h. Bilo da odaberete početnu ili naprednu grupu, čekaju vas trenerice uz koje se osjećate kao riba u vodi.

Želite li naučiti i saznati nešto o modernom sustavu samoobrane, dođite na pokazni trening Krav Mage u 16h. Krav Maga vas uči kao izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu sukoba, a korisna je za stjecanje samopouzdanja i kondicije te za oblikovanje tijela.  Ova aktivnost je dostupna od nedavno, pa sportski preporučamo da dođete i uz spretnu voditeljicu saznate načine kako da se osjećate sigurno i sačuvate svoj prostor. Ove vještine su must have za svaku LGBTIQ osobu.

Dakle, za svakog/u ponešto! Dođite na druženje, isprobajte sportove, upoznajte gošće/ste iz regije, raspravljajte i začinite sve to partijem. Vladat će duh zabave i fer atmosfera. Drugačiji sport je moguć, dođite i uvjerite se!

Bilo da ste u ormaru, tek ste iskoračili ili ste već veselo vani, navratite; aktivnosti su namijenjene svima bez obzira na razinu outanja. Naša platforma je da pružamo siguran prostor za svaku osobu. Sudjelovanje na većini aktivnosti je besplatno.

QueerSport Weekend organizira qSPORT iz Zagreba, a podršku pružaju Kontra i Iskorak te brojni volonteri i volonterke.

Ako želite sudjelovati na nekom od navedenih sportova i aktivnosti, prijavite se jer je broj za neke sportove ograničen i cilj organizatora je osigurati što kvalitetniju izvedbu aktivnosti i što učinkovitije informiranje o lokacijama i potrebnoj opremi.

PROGRAM I PRIJAVE: www.qsport.hr/queersport-weekend.html

Za dodatne infomacije možete se javiti na:

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook event: www.facebook.com/events/1637559163176404/

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2640
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2147
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2503
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7022
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4847
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4765
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1742
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2464
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2377
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6467
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3314
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4177
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a