Srbija

Proteklog vikenda u kafiću u Beogradu napadnute su četiri pripadnice LGBT populacije. Aktivistkinja Labris-a Dragoslava Barzut ispričala je kako je napad izgledao: Vikali su “mamu ti lezbijsku.”

Labris_barzut

”Bila sam sa tri prijateljice na književnoj večeri i nakon toga smo svratile na piće u kafanu SFRJ. Prvi put sam bila tamo, a otišle smo samo zato što je prekoputa. I dalje sam potpuno šokirana jer se napad desio tako iznenada. Bile smo raspoložene, u kafiću je bilo 40 ljudi i ništa nije ukazivalo da će tako nešto da se dogodi”, počela je priču Barzut.

Ona kaže da je negde oko sat vremena iza ponoći, dok je s prijateljicama sedela za stolom, na njih nasrnuo mladić sa kačketom, koji je uz povike “Lezbejke, lezbejke”, počeo da bije jednu po jednu.

”Nakon toga na njega je skočilo nekoliko mladića i on je pobegao, ali je onda počao da nas udara drugi mladić. Jedna od mojih prijateljica je zadobila povrede glave, udarena je nogom u kičmu, izbijen joj je zub, a i oko joj je zatvoreno. Ja sam udarena stolicom u glavu i završila sam na podu, dok je jedna od nas prošla bez povreda jer se sakrila iza frižidera”, navela je Dragoslava koju su na konferenciji podržali pripadnici LGBT populacije.

Napadnuta aktivistkinja Labrisa je istakla da okolnosti ukazuju da su napadnute samo zbog seksualne orjentacije jer nakon što ih je prvi napadač “prozvao”, drugi je viknuo jednoj od napadnutih žena “Mamu ti lezbijsku.”

Prošle su, kaže, sa lakšim telesnim povredama jer su uspele da pobegnu u toalet.

”Konobarica nas je spasila. Prvo je branila svojim telom jednu od mojih prijateljica, a onda nas je sakrila u toalet. Zahvalne smo joj na tome”, istakla je Barzut.

Ona je rekla i da je sigurno da su napadači bili huligani, a da pretpostavlja da je reč o navijačima “FK Rad” jer su “išle pesme za “radovce.”

Dragoslava je iste večeri slučaj prijavila policiji.

”Jedna od napadnutih prijateljica i ja smo podnele prijave. Spremne smo da idemo na suđenje. Samo se nadam da će Tužilaštvo prepoznati ovaj slučaj kao napad iz mržnje.”

Kristina Todorović iz Jukoma je rekla da je ovo “školski primer napada iz mržnje” i da bi svakako trebalo napraviti razliku između običnog nasilja i nasilja iz mržnje jer je to za sud otežavajuća okolnost.

MONDO je kontaktirao policiju i odgovor o saznanjima u vezi sa ovim slučajem očekujemo.

LEZBIJKE NE PRIJAVLJUJU NASILJE IZ STRAHA

Dragoslava Barzut je izjavila da lezbijke ne prijavljuju nasilje da bi zaštitile osobe koje vole, kao i zbog straha od sekundarne viktimizacije, jer nema ko da ih zaštiti i odbrani.

Barzut je rekla da, kao spisateljica, aktivistkinja Labrisa i lezbijka sada misli na sve prijatelje i roditelje, kojima je teško zbog njene seksualne orijentacije, ali da danas želi da voli sebe i da oseća moralnu odgovornost da osudi napad na nju i na tri njene prijateljice.

Ona kaže da je slušala primere da su mnoge žene - lezbijke tučene, mučene i da se nisu usudile da prijave nasilje, ni policiji, ni svojim najbližima, kako bi zaštitile osobe koje vole.

"Još jedan razlog za neprijavljivanje nasilja i zbog čega sam ja sada u strahu, to je strah od sekundarne viktimizacije - ne prijavljujemo nasilje, jer nema ko da nas zaštiti, odbrani, zato apelujem na tužilaštvo da ovaj akt prepozna kao zločin iz mržnje, pozivam tužilaštvo na detaljnu, fer istragu, ako ne, onda smo izgubili svi", rekla je Barzut.

 

Izvor: Mondo.rs

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 3003
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2497
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2827
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7445
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5186
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5118
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2107
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2855
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2744
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6857
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3668
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4505
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a