Umjesto štrikanja

Popis dužnika PU

Jučer je svekoliko hrvatsko pučanstvo dobilo novu igračku, rekla bih kost za glodanje, koja bi ih trebala zabaviti da ne primjete kako u džepu imaju sve manje novaca, na stolu sve manje hrane a mnogi i sve manje kvadrata.

Porezna uprava je objavila listu dužnika:
Pravne osobe oznad 300.000 kuna
Fizičke koje obavljaju neku djelatnost iznad 100.000 kuna
i fizičke osobe građani iznad 15.000 kuna

Popis je ogroman, više od 100.000 imena fizičkih i pravnih osoba i vrtoglave cifre koje zajedno čine dug oko 50 milijardi kuna.

No što smo time dobili?
I što smo pri tome saznali, a što prije nismo znali?

Na vrhu popisa dužnika tvrtka Tempo sa skoro 300.000.000 kuna duga.
Tvrtka u 93,88% -tnom vlasništvu Mirovinskog fonda, dok 1,66% ima Fond za privatizaciju, 4,44 % radnici a 0,02 % invalidi domovinskog rata.

Država duguje državi 300 milijuna kuna, godinama gomilajući gubitke koje institucije toleriraju.

Uvidom u Sudreg o navedenm poduzeću možemo doznati zanimljive informacije:

Temeljni kapital firme je 60.795.200,00 kuna, no kako se misteriozno temeljni kapital smanjio na samo 20% prijašnje vrijednosti vidi se u odjeljku Promjene temeljnog kapitala:

1. 27.6.1997 - Odlukom Glavne skupštine smanjen temeljni kapital sa 343.396.300,00 kn na 182.385.600,00 kn - objašnjenje "pogreška pri obračunu valutnog tečaja"
2. 22.05.1998 - Odlukom Glavne skupštine korigirana je vrijednost dionice koja je sa 300 kuna smanjena na 200 a temeljni kapital sa iznosa od 182.385.600,00 kuna na iznos 121.590.400,00 kuna
3. 16.11.2001. Temeljni kapital društva smanjen je temeljem Odluke Glavne skupštine društva sa 121.590.400,00 kuna na 60.795.200,00 kuna

Iz tih podataka vidljivo je da se odlukama Glavne skupštine (državne vlasti) temeljni kapital najvećeg poreznog dužnika u državi smanjio za više od 80%.

U odjeljku Zabilježbe možemo vidjeti sljedeće:
20.04.2012 - pokreće se stečajni postupak koji se
02.05.2012 - OBUSTAVLJA

Izvor: Sudski registar RH

Tempo d.d. trenutno zapošljava 288 radnika, što znači da je dug Poreznoj upravi više od milijun kuna po zaposlenom.
Izvor: BizNet

Za objektivniju procjenu stanja u toj državnoj firmi potrebno je napomenuti da nagomilani gubitak iznosi više od 200.000.000 kuna iznad visine temeljnog kapitala.

Izvor - RGFI servis Fina-e

Svakome tko želi biti iole objektivan jasno je da to nije kompletna društvena šteta koja stoji iza poslovanja Tempo d.d.
Na popisu dužnika sigurno ima mnogo kooperanata koji su se na popisu našli zahvaljujući nenaplaćenim potraživanijma od Tempa i ostalih sličnih primjera.

Mirjana Krizmanić u današnjem Novom listu kaže:

»Sramit će se, međutim, mali obrtnici, stjerani u kut, koji su pošteno obavili svoj posao, ali im on nikad nije plaćen. Ipak, oni su strpani u isti koš s onima koji duguju milijune jer su bahati. Nažalost, u Hrvatskoj je uobičajeno da se ljudi srame kad su pošteni, a djeca se prema takvim, poštenim roditeljima, odnose s prezirom, priželjkujući da i njihovi roditelji, pa kako god, budu puni para«, ističe Krizmanić.

...i ja se u potpunosti slažem s njom.

Novi list

Ako se samo prisjetimo otimačine koju drugi dužnik na listi, HRT, zadnjih godina provodi ovrhama nad građanima u suradnji s Hanžekovićem, Lekom i još jednim povlaštenim odvjetnikom kojem sam zaboravila ime, naplaćujući troškove ovrhe koji višestruko premašuju ukupni iznos duga i blokirajući svakih 6 mjeseci račune desecima tisuća građana, nije teško zaključiti u kojem smjeru ova država ide.

Za ovu temu, ono što najviše iritira su izjave dužnosnika iz redova aktualne vlasti.

Linić kaže: – "Bivša garnitura svojim prijateljima nije htjela naplaćivati poreze, oni su širili nedisciplinu" a ja se s pravom pitam što je radila oporba za to vrijeme?

Primali su saborske plaćice, izbjegavali sjednice, žderali jeftino u saborskom restoranu i koristili sve povlastice koje su financirali isti oni građani koji sada snose najveći teret ovog bezvlašća i kriminala.

Ravnateljica porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u izjavi Večernjaku, unaprijed amnestira zaposlene u PU (iz čijih redova je i ona sama) prebacujući lopticu odgovornosti na političare iz garniture bivše vlasti.

Ne kažem da oni nisu krivi, no to što se događalo ne bi se moglo dogoditti da im oporba, zaposleni u poreznoj upravi, državni odvjetnik sa svojom ekipom i korumpirano pravosuđe nisu držali lojtre.

Bivša vlast je bivša, a ovi koji su sadašnji nemajući muda da se suoče s popljačkanim narodom koji i dalje sustavno pljačkaju, nemajući uopće volje procesuirati kriminalce koji su popljačkali ovu jadnu državu, dalje pokrivaju i prikrivaju kriminal nastojeći odgovornost za sva sranja prebaciti na teret građana.

Objavili su listu, ali ne i ideju kako te dugove misle naplatiti.
Linić se nada da će samo objavljivanje liste pospješiti naplatu.
Hoće, kod onih malih koji su već ionako zajebani jer su u dugovanje i dospjeli zbog neplaćanja ovih velikih.
Hoće, kod onih koji su poslovali na bijelo i na taj način stvorili dug koji zbog nenaplaćenih potraživanja više nisu mogli platiti.
Mnogi od njih će možda prodati svoju imovinu (ako je imaju) da bi se maknuli sa stupa srama.

No kako Linić misli naplatiti dug onima koji srama nemaju?
Kako ga (i od koga) misli naplatiti od državnih firmi?
Kako ga naplatiti od Jadrankamena, Montera, Dalmacijavina, OLT-a, Gramata i sličnih čiji su vlasnici lovu odavno strpali u vlastite džepove?
Hoće li država zaplijeniti Drpićevu kuću kako bi naplatila porez koji duguje Jadrankamen, pod obrazloženjem da je Drpić mrčnuo dva bloka kamenja za ogradu?

Svi mi plaćamo 2 % PDV-a više zato jer država nije državi plaćala porez, jer država nije podmirivala svoje obveze prema poduzetnicima, jer država nije procesuirala kriminal, jer država godinama viče "Drž'te lopove" upirući prstom uvijek u one druge, koje neće procesuirati.
Svi mi plaćamo skuplju struju, plin, vodu i sve ostalo zato jer država nema muda zarezati u SVOJE METASTAZE.

Dopi*dilo mi je živjeti u društvu u kojem se kriminalci švercaju u tramvaju, nose u džepu dva jointa marihuane ili prodaju tri šteke švercanih cigareta na tržnici, dok ugledni građani grabe milijune kuna bez ikakvog srama pod patronatom države i cijele bulumente onih koji su sve ove godine primali plaću za svoj nerad.
Počevši od saborskih zastupnika, državnog odvjetništva, zaposlenih u PU i drugim javnim institucijama koje su morale reagirati da do ovoga ne dođe.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2995
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2490
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2822
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7434
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5177
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5109
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2098
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2847
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2735
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6843
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3659
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4500
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a